Home Juf Floortje Videobellen

Column Juf Floortje

Videobellen
V

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

'We zijn compleet. Ik heet iedereen welkom en vraag hoe het gaat.'

'We zijn compleet. Ik heet iedereen welkom en vraag hoe het gaat.'

Twee grote ogen kijken me aan via het scherm van mijn laptop. Daar zit ze. Lena. Net vier, net op school, en nu toch noodgedwongen thuis. De school is gesloten, maar het onderwijs gaat door. Onze kleuters hebben werkjes meegekregen om met hun ouders te kunnen doen, maar vandaag gaat het daar even niet om. Vandaag gaan we gewoon even kletsen. Videobellen.

Terwijl we wachten op drie klasgenootjes, probeer ik het ijs alvast te breken. Maar nee – Lena vindt het maar spannend en zegt geen woord. Ik krijg slechts een voorzichtig knikje op mijn vraag of ze het ook zo gek vindt allemaal. Dan verschijnt er een moeder in beeld, baby op de arm. ‘Hé lieverd, je moet wel iets zeggen. De juf heeft het tegen jóu.’ Verontschuldigend kijkt ze richting de camera: ‘Sorry, Lena heeft een moeilijke dag.’ Ik glimlach. Het geeft niet. Het is ook raar en moeilijk en spannend.

Er plopt een nieuw beeld op in mijn scherm. Jacky. Haren wild om haar gezicht, hagelslag op de wang en een nieuwsgierig broertje aan haar zijde. Pling. Nog een kleuter: Otis, vanuit de statige bureaustoel van zijn vader. Vrijwel tegelijk belt ook Rosa in, haar ogen samengeknepen tegen de felle zon. Ze zit buiten, met een stapel knutselwerkjes op schoot.
We zijn compleet. Ik heet iedereen welkom en vraag hoe het gaat. Ik vraag nog een keer hoe het gaat. En nog eens. Lena staart nog steeds, Jacky heeft net weer een hap hagelslag genomen, Otis heeft ontdekt dat de bureaustoel kan draaien en Rosa bewondert haar eigen kunstwerkjes alsof ze deze voor het eerst ziet. Ahum. Hallo?

Ik besluit een verhaaltje voor te lezen, dan kan iedereen even lekker ongedwongen luisteren. Ongedwongen. Juist. Terwijl Jip en Janneke een jong eendje vinden en zich afvragen wat ze moeten doen, wordt er in onze videomeeting om nieuwe boterhammen gevraagd, giebelt er een zusje dat ook graag ‘televisie wil kijken’ en glijdt er ergens een laptop van schoot. Ik vraag me hardop af of ik wel door moet gaan, maar besluit dat toch te doen – al is het alleen maar voor de vader van Otis die er inmiddels bij is komen zitten en als enige aandachtig lijkt te luisteren. De rest van het gesprek verloopt chaotisch. Er worden tekeningen tegen de camera geduwd (ah, prachtig, ja), verhalen verteld over zitzakken en jarige buurjongens, er wordt een kat omhoog getild (‘Kijk juf, dit is Minoes!’) en Lena is inmiddels zo onderuit gezakt dat alleen haar blonde kruin nog te zien is. Toch is het hartverwarmend om iedereen weer even te zien, vanuit hun eigen, veilige huis. Kwalitatieve onderwijstijd? Mwoah. Waardevol? Absoluut!

Na een kwartier is het tijd om afscheid te nemen. Het volgende groepje kinderen staat in de wacht om te bellen met hun juf. Ik zwaai het viertal gedag (hele gezinnen zwaaien terug) en wacht tot iedereen het scherm heeft weggeklikt. Lena aarzelt. Ze schuift wat dichter naar de camera. ‘Juf?’ zegt ze verlegen, ‘ik mis je. Ik hoop dat we snel weer naar school mogen.’ Dan zwaait ze nog een keer en verdwijnt ook haar scherm. Ik blijf achter met een brok in mijn keel.

Dag lieve, lieve kleuters. Tot gauw!

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.