Home Leerkracht Van De Maand Juf van de maand juli 2018: Pascale Houdé

Leerkracht van de maand

Juf van de maand juli 2018: Pascale Houdé
J

School: De Hoogstraat, op een asielzoekerscentrum in Leersum
Geeft les aan: groep 1/2 en 3/4, daarnaast speelt ze in theaterstukken op scholen
Aantal jaar voor de klas: 25 jaar


Pascale heeft twee theaterstukken voor op de basisschool ontwikkeld: ‘Lekker puh’ en ‘Op de vlucht’.

Hoe is jouw interesse voor drama ontstaan?

Op de basisschool van mijn dochters ontwikkelen de ouders samen met leerkrachten elk jaar een toneelstuk. Ik heb daar jarenlang met veel plezier aan meegewerkt. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: wat zou ik graag willen naast mijn baan als leerkracht? Werken bij de CliniClowns leek me geweldig. Daarom begon ik aan een clownsopleiding. Met andere cursisten heb ik toen samen het toneelstuk ‘Lekker Puh’ ontwikkeld.

Waar gaat dat toneelstuk over?

Het is voor kleuters en gaat over pesten. Er zijn vier clowns, eentje is suf en overal bang voor. Die clown speel ik. De andere clowns lachen haar uit. In het begin lachen de kinderen mee. Maar dan zing ik een zielig, klein liedje. Daardoor gaan de kinderen het opnemen voor mij en bedenken hoe het anders kan.

Kan drama helpen bij een probleem als pesten?

Ja, ik denk van wel. Het is grappig en toch komt de boodschap aan. Je houdt de kinderen een spiegel voor en ze herkennen zich in de spelers en situaties. Het is beeld, geluid en interactie, waardoor het meer binnenkomt dan bijvoorbeeld bij een boek.

Wat voor reacties krijg je op het stuk?

Erg positief en betrokken. Er kwam een keer een jongen naar me toe, die zei: ‘Sorry, ik heb ook om jou gelachen.’

Bij het toneelstuk ‘Op de vlucht’ zijn de reacties heftiger. We hebben juffen gehad die in tranen waren. Dat toneelstuk gaat over een vluchtelingenmeisje dat met een kist bij een slagboom aankomt en er niet in mag, omdat ze geen paspoort heeft. Op scholen met NT2-klassen gaan kinderen met elkaar in gesprek: heb jij ook een paspoort? Wat had je bij je toen je in Nederland kwam?

Heb je een tip voor leerkrachten die met drama aan de slag willen op school?

Speel zelf en nodig de kinderen uit om mee te spelen. En doe het samen met een collega. Eentje blijft dan in zijn rol en de ander gaat het gesprek met de klas aan. Wij doen het ook altijd samen, want in je eentje is het echt heel moeilijk. Het is goed als kinderen zien dat anderen toneelspelen en ze mee mogen doen. Zo hoeven ze niet alles zelf te bedenken. Ook de grootste dwarskikker wil dan mee doen.

Of maak als team jaarlijks een toneelstuk en betrek de kinderen daarbij.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Geef kinderen de ruimte om vrij te zijn, om te durven experimenteren. Kinderen worden zo vaak beperkt door regels, een opdracht of een thema. Hoe vaak mogen ze echt vrij werken? Durven doen en uitproberen is belangrijk voor de creativiteit. Dat kan via drama, maar ook bijvoorbeeld door tekenen. Ik vind het ook heel mooi als een school open podium heeft. Dat een kind een zelfverzonnen lied op zijn trompet mag spelen, omdat dat zijn talent is.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Juf van de maand januari 2021: Atke Wegerif

Juf Atke stimuleert openheid in de klas (en schreef een brief aan de minister)!

Meester van de maand december 2020: Rob van de Sande

Meester Rob is invalleerkracht, docent op de pabo en dol op boeken!

Juf van de maand oktober 2020: Marte Jongbloed

Juf Marte is kinderboekenschrijfster en juf!
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.