Home Marc Ouderparticipatie

Column Marc

Ouderparticipatie
O

Marc ter Horst (52 jaar) is vader van Simon (14 jaar) en Aniek (16 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘Van oerknal tot robot’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Het voelt als een soort ouderparticipatie om me vooral niet overal voor op te werpen.

Het voelt als een soort ouderparticipatie om me vooral niet overal voor op te werpen.

Ja, ik geef het toe. Ik ben een van die ouders die elke ochtend weer schielijk langs het mededelingenbord loopt.

Net te hard om te kunnen lezen dat er luizenouders nodig zijn en net langzaam genoeg om vast te stellen dat er weer geen vader gevraagd wordt om tegen een fikse vergoeding een paar schatten van kinderen naar Naturalis te rijden. Soms zie ik vanuit mijn ooghoek iets staan waar ik misschien toch meer van moet weten. ‘Heeft u een bijdra…’ of ‘In de bovenbouw heerst builenpe…’. Dan neem ik mij voor om de volgende dag nog even goed naar het tweede deel van de zin te kijken. Nu in de remmen gaan, teruglopen en me een weg banen door de minder haastige ouders vind ik geen reële optie.

Ik vraag me weleens af hoe die ouders dat doen, dat minder haastig zijn. Een deel is gewoon minder druk, denk ik, al ben ik zelf ook weer niet zo’n carrièrebaasje. Maar kennelijk toch meer dan de ouders die om tien uur nog op het plein staan te beppen en die zich wél aanmelden als kookouder, voorleesmoeder of kerstboomvader. Maar hé, ik heb ook mijn betrokken periode gehad. Niet zo betrokken als de harde kern, maar toch. Ik ben een blauwe maandag biebouder geweest, heb een paar keer wat kinderen de brug over gereden en heb zelfs een dag meegelopen op kamp. Daar boog ik diep voor de vrolijk schminkende, afwassende en logerende ouders. Het leek me redelijk hels om daar op de betonnen vloer van de blokhut tussen tientallen met ranja afgetopte kinderen op een schimmelig luchtbed wat slaapminuten te pakken onder de voortdurende marteling van snurkende, moppen tappende en (alweer!) plassen moetende kinderen. Mijn conclusie was onvermijdelijk: dit konden we de slaapouders volgend jaar niet weer aan doen. Ik (voeg hier een dramatische stilte in) moest mij opofferen.

Krap een jaar later suisde ik langs het mededelingenbord en zag vanuit een ooghoek de intekenlijst voor kampouders. Gewoontegetrouw vertikte ik het om om te keren en trad de volgende dag alsnog vrij onverveerd mijn lot tegemoet. Maar echt: op de hele lijst was geen plekje meer vrij. Het hele blad stond vol met ouders die wilden rijden, koken, begeleiden en jawel, ook slapen. Ik begreep zelfs dat er sprake was van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Sindsdien voelt het als een soort ouderparticipatie om me vooral niet overal voor op te werpen. Je moet er toch niet aan denken dat er in elke klas dertig ouders zich aanmelden als lamineermoeder of spelletjesvader? Lang leve de lege-plek-op-de-lijstouder!

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Meester Marc

Stiltetekens

Marc probeert stiltetekens uit.

De Schoolschrijver

Marc ís Schoolschrijver!

Klimaatverandering

Marc stelt klimaatverandering aan de kaak.

Thema’s

Marc wil thema’s recyclen
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Troefkaartjes

Spelkaartjes om elkaar af te troeven. Wie weet de meeste antwoorden?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.