Home Juf Naomi Winterslaap

Column Juf Naomi

Winterslaap
W

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

Persoonlijk zou ik soms wel een winterslaap willen houden.

Persoonlijk zou ik soms wel een winterslaap willen houden.

‘Juf? Ik ben zo moe.’ Moos hangt over zijn tafeltje en er komt niks uit zijn handen. ‘Doe maar even rustig aan,’ vertel ik hem. Dat laat hij zich geen twee keer zeggen. Ook Raf gaapt constant en Tim is zo stil aan het werk, dat ik herhaaldelijk moet checken of hij niet in slaap is gevallen. Mounia is vannacht een paar keer wakker geweest en is daardoor ‘sjagenijnig’. Met een knipoog verzeker ik haar dat ik haar deze dag met rust zal laten.

De wintertijd heeft zijn intrede gedaan en dat is in groep 3 duidelijk te merken. In het donker naar school en in het donker thuiskomen. Ik ben er geen fan van en mijn leerlingen ook niet. Ze zijn moe, hebben wat kortere lontjes en kunnen door het slechte weer minder vaak naar buiten dan ze zouden willen. De korte broeken en zomerse jurkjes hebben plaatsgemaakt voor winterse kleding en dito accessoires. En dat betekent dat we elke dag zoeken naar gebreide mutsen, wanten en dassen – die versierd zijn met Elsa’s en Anna’s, Minions en snelle auto’s – en dus extra tijd nodig hebben om naar buiten te kunnen gaan.

Zodra die klok een uur wordt teruggezet, lijkt het trouwens alsof alles drie keer zo snel gaat. De goedheiligman is nog maar net terug naar Spanje of de kerstboom staat al te schitteren in de klas. Het pietenhuis maakt plaats voor een kerststal en Amerigo wordt plotsklaps ingeruild voor een os, een ezel en een paar schapen. Mijn zes- en zevenjarigen hebben met deze omschakeling zichtbaar moeite en ik heb erg met ze te doen.

Persoonlijk zou ik soms wel een winterslaap willen houden. En dan in het voorjaar wakker worden om de zomertijd enthousiast te verwelkomen. Een aantal leerlingen ziet mijn plan wel zitten. Een aantal helemaal niet. ‘Maar dan mis je heel veel leuke dingen, juf! Zoals Sint en Kerst en mijn verjaardag!’ roept Nathan als ik dit in de kring bespreek. Hij heeft wel een punt. Juul twijfelt: op 5 december wil ze toch graag cadeautjes krijgen, maar lekker slapen vindt ze ook wel heel fijn. Ook Semmi zit in dubio. Net als Sepp, Zoë en Bente. De feestdagen lonken toch wel sterk. Lise is de enige die het écht niet weet. Maar Lise voelt zich niet zo lekker.

Als zij vervolgens overgeeft op mijn nieuwe leren broek, ben ik weer klaarwakker. De wintertijd is tevens het startsein voor dat vreselijke griepseizoen. Had ik al gezegd dat ik een winterslaap wil houden?

Ik wens alle leerkrachten fijne feestdagen, een welverdiende vakantie en een sprankelend 2018 toe!

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!