Home Leestips De wortels van Oranje

Leestips

De wortels van Oranje
D

door Marc ter Horst

en andere weetjes over Nederland

Dit boek begint met: ‘Het is moeilijk om héél Nederland in één boek te krijgen als er al meer dan 243 verschillende Nederlandse toetjes zijn.’ Dan weet je meteen dat dit niet zomaar een boek over Nederland is. De auteur heeft humor en dat straalt het hele boek uit. Maar denk niet dat het één grote grap is! Er komen serieuze onderwerpen aan bod, zoals Willem van Oranje natuurlijk, de Elfstedentocht en de heilige Sint-Maarten. Verwacht ook een kritische blik, zoals in het verhaal over Jan Pieterszoon Coen, die toch een standbeeld kreeg, ook al was hij een moordenaar.

Tips om dit boek te gebruiken in de klas:

  • Dit boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw.
  • Voorlezen in de groep is erg leuk. Het zijn allemaal losse verhalen, dus je kunt ze op elk gewenst tijdstip lezen.
  • De illustraties in dit boek zijn behalve erg leuk, ook vaak heel toepasselijk. Laat de kinderen meekijken. Of laat ze het boek doorbladeren zonder te lezen, want ook dat geeft al veel interessante input.
  • Dit boek kun je natuurlijk gebruiken bij de geschiedenislessen, maar je kunt het ook goed gebruiken als introductie op het thema ‘Nederland’. Zoals de schrijver allerlei interessante gebeurtenissen heeft onderzocht en beschreven, kunnen de kinderen zelf ook op zoek gaan naar meer. Laat ze dit uitwerken als extra hoofdstuk bij dit boek of als presentatie.
  • Maak ter afwisseling van een van de hoofdstukken een les begrijpend lezen.
  • Je kunt ook een bepaald hoofdstuk uit dit boek verder uitdiepen. Neem bijvoorbeeld de kwestie van de korenwolf, die de bouw van een bedrijventerrein in Zuid-Limburg jarenlang tegenhield. Laat de kinderen op zoek gaan naar nieuwsberichten hierover of juist naar informatie over het diertje zelf. Hoeveel kunnen ze nog meer te weten komen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Boer Boris heeft het heet!

Boer Boris helpt de dieren tijdens de warme dagen!

Catharsia

Een prachtig vormgegeven onderwijsboek!

De vrolijke plantenencyclopedie

Hét plantenboek dat kinderen écht willen lezen!

Toen het oorlog was, 1939-1945

Een non-fictieboek over de Tweede Wereldoorlog!
14,806FansLike
4,749VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Groeien en bloeien

De allerleukste lessuggesties rondom groeien en bloeien.

Kinderpraatje: schrijver

"Juf, dit verhaal heeft die schrijver uit zijn hoofd gezogen!"

Leestip: En toen kwam Sam

Een prachtig verhaal over een indrukwekkende berghond.

Glow in the dark

De sensatie verspreidt zich als een olievlek over het plein. ‘Misschien wordt ze wel heel ziek!’